Вест

Учење на даљину: Алати за припрему завршног испита, пријемног испита, готови тестови

Датум: 27. Mart 2020 11:24 Категорија: Новости

Образовне платформе „еЗбирка“, „Завршни испит“ и „Пријемни испит“ настале су у оквиру пројеката Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Друштва математичара Србије. Подршку пројектима пружили су Математички факултет Универзитета у Београду и ГеоГебра Центар Београд. Све платформе се могу користити на различитим врстама модерних уређаја (персоналним рачунарима, таблетима, преносивим рачунарима и паметним телефонима) и пружају могућност припреме ученика основних и средњих школа за полагање испита. Предложене платформе могу се користити за остваривање образовно-васпитног процеса учењем на даљину.
ЛИНК

Прочитај

Промена календара образовно васпитног рада

Датум: 26. Mart 2020 13:11 Категорија: Новости

Директору.
 
Поштована/и,
 
У прилогу је допис о промени календара образовно-васпитног рада за период када је планиран пролећни распуст у основним и средњим школама.
Потребно је да са садржајем дописа обавестите наставнике и ученике и поступате по њему.
Хвала на сарадњи,
Зоран Асковић, руководилац ШУ Крушевац
Промена календара образовно васпитног рада 

Прочитај

МПНТР: СОС телефонска линија

Датум: 24. Mart 2020 13:35 Категорија: Новости

МПНТР: СОС телефонска линија 0800-200-201 за психосоцијалну подршку запосленима у просвети, родитељима и ученицима

1148

Од 23. марта 2020. године почиње са радом СОС телефонска линија 0800-200-201 за психосоцијалну подршку запосленима у просвети, родитељима и ученицима. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је због настале ситуације извршило пренамену СОС линије, а  ова линија је у редовним условима имала функцију пријаве насиља у школама и подршку ученицима, а сада је у функцији подршке за превенцију и умањење стреса у ситуацији ванредног стања које је последица епидемиолошке кризе.
Наставак текста кликом на Прочитај


Прочитај

Školska uprava Kruševac

Датум: 24. Mart 2020 13:33 Категорија: Новости

Поштовани директори,
 
Потребно је да са упознате са  садржајем Обавештења који је припремљен у Одсеку за мањинска права и обавестите све запослене, родитеље и ученике.
С поштовањем,
Руководилац Школске управе Крушевац
Зоран Асковић

ОСНОВНА ШКОЛА

СРЕДЊА ШКОЛА

- директорима

Поштоване колеге и колегинице,

    У складу са специфичностима организовања онлајн  наставе у време пандемије вирусом и узимајући у обзир праћење понашања ученика, молимо Вас да наставници и стручни сарадници посебну пажњу обрате на могуће непримерено понашање ученика на платформама за учење (различити облици дигиталног насиља, непримерени коментари и др.).

    Школа је у обавези да обавести родитеље ученика да обрате пажњу на садржаје које ученици постављају током процеса онлајн учења, те да их информише да ће непримерено понашање ученика утицати на  оцену из владања на крају школске године.

    Потребно је да наставници и стручни сарадници подсете ученике на правила понашања на онлајн платформама за учење, бележе непримерена понашања, информишу родитеље и уклањају непримерени садржај са платформи које користе у свом раду.

    Уколико школа има сазнања о дигиталном насиљу између ученика које се наставља и поред информисања родитеља и/или представља посебан ризик по ученика/ке изложене насиљу потребно је да поднесе пријаву надлежном Министарству унутрашњих послова и о томе извести надлежну Школску управу.

        Захваљујемо се на сарадњи,

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја 


Прочитај

Školska uprava Kruševac

Датум: 24. Mart 2020 12:48 Категорија: Новости

НАСТАВНИЧКЕ НАЛОГЕ ДОБИЈАЋЕТЕ НА ВАШУ Е МАИЛ АДРЕСУ НАКОН СЛАЊА УПИТА НА skolavarvarin@gmail.com ЗА НАСТАВНИЧКИ НАЛОГ ИЛИ ЗА УЧЕНИЧКЕ НАЛОГЕ



Поштовани, Потребно је да се упознате са исправком ЗУОВ-ом.
 Срдачно,
Зоран Асковић, руководилац ШУ Крушевац
ОСНОВНА ШКОЛА
СРЕДЊА ШКОЛА
- директору
 
Поштовани,
 
Услед повећаног обима посла, колегиници из Мајкрософта се поткрала грешка у једном линку за приступ онлајн обукама. Како би наставници којима је то потребно и/или интересантно да прате обуку могли да је прате и у спорном термину, молимо Вас да наредну исправку проследите свим наставницима у својој школи.
 
Исправка:
Линк за Мајкрософт онлајн обуку у УТОРАК 24.3.2020. у 19 сати (тема „Рад у веб апликацији OneNote-u као дигиталној бележници и веза са Teams централним чвориштем за наставу на даљину“) који је дат у првобитно достављеном обавештењу није тачан. Молимо Вас да за приступ овој онлајн обуци користите линк: http://aka.ms/AA7uyws
 
Користимо прилику и да Вас обавестимо да су креирани налози за све наставнике и ученике и достављени на адресу електронске поште (е-маил) школе, у складу са уносима у информациони систем Доситеј. Уколико нисте добили поменуте податке (послати су 22.03. и 23.03), а Ваша школа жели да користи Microsoft Teams, потребно је да се обратите на адресу digitalna.nastava@mpn.gov.rs. Том приликом је потребно навести ИД школе у Доситеју (уколико Вам је познат), назив школе и пуну адресу школе (улица, број, насеље, општина). ИД школе и назив навести у наслову поруке. Остале податке навести као део тела поруке.
Срдачан поздрав,
МПНТР

Прочитај

Нови предлози, упутства - Завод за унапређивање образовања и васпитања

Датум: 24. Mart 2020 12:03 Категорија: Новости

Нови предлози, упутства и актуелности: Алати за остваривање образовно-васпитног процеса учењем на даљину 

Завод за унапређивање образовања и васпитања : ЛИНК

Прочитај

Одлука о организацији рада и ОШ "Јован Курсула" у Варварину за време ванредног стања

Датум: 23. Mart 2020 11:59 Категорија: Новости

Одлука о организацији рада и ОШ "Јован Курсула" у Варварину за време ванредног стања ЛИНК

Прочитај

Dodatna uputstva

Датум: 23. Mart 2020 11:57 Категорија: Новости

Dodatna uputstva za pracenje i evidentiranje napredovanja ucenika u periodu ucenja na daljinu LINK

Прочитај

Nalozi za Microsoft Teams, ID_ustanove = 955

Датум: 23. Mart 2020 11:55 Категорија: Новости

НАСТАВНИЧКЕ НАЛОГЕ ДОБИЈАЋЕТЕ НА ВАШУ Е МАИЛ АДРЕСУ НАКОН СЛАЊА УПИТА НА skolavarvarin@gmail.com ЗА НАСТАВНИЧКИ НАЛОГ ИЛИ ЗА УЧЕНИЧКЕ НАЛОГЕ 

Поштовани,

У прилогу ове поруке је архива (фајл са компримованим садржајем) која садржи налоге за све наставнике и ученике у Вашој школи. Налози су намењени за приступ апликацији Microsoft Teams за потребе удаљеног извољења наставе.

За сваки налог дати су корисничко име и лозинка. Приликом приступа апликацији на адреси https://teams.microsoft.com користи се адреса електронске поште која се добије када се на корисничко име надовеже "@eprosveta.ac.rs" (без наводника). Исто важи и за наставничке и за ученичке налоге.

У архиви се налази једна табела (Excel) са налозима за наставнике (за све оне којима је налог потребан према уносима у Доситеј) и по једна табела (Excel) за свако одељење са налозима за ученике у одељењу.

Табела са налозима за наставнике се зове "_nastavnicki_nalozi". Директор је дужан да сваком наставнику достави његово корисничко име и лозинку.

Директор је такође дужан да табеле са налозима за ученике подели разредним старешинама (сваком разредном старешини треба послати једну табелу која се односи на његово одељење). Уколико је школа унела ажурне податке у Доситеј, табелу за одређено одељење ће препознази по имену и презимену разредног старешине. Табела у називу има и информацију о разреду за који је припремљена (у наставку је дат пример), што је неопходно проверити пре слања табеле разредном старешини. Разредне старешине су дужне да налоге (корисничко име и лозинку) доставе ученицима посредством родитеља. Препоручујемо да разредни старешина у табелу са налозима ученика упише име и презиме ученика којем је дао налог и да исту чува за своје потребе као и за потребе школе (допуњену табелу није потребно слати било коме). Препоручујемо да се налози од почетка табеле редом додељују ученицима по редоследу којим су уписани у званичне евиденције које школа води.

Пример назива фајла са одељењима:

"ucenici_petar_petrovic_233927_66_r8os_o1_"

- Разредни старешина је Петар Петровић
- r8os - 8 разред основне школе (може да буде и гим - гимназија, сс - средња стручна и комбиновано - за комбиновано одељење)

- o1 - Редни број одељења који је јединствен на нивоу школе и разреда, али нема никакве везе са ознаком (називом) одељења у школи

Уколико школа не може да разазна одељења по имену разредног старешине неопходно је да уради распознавање табела о разреду за који су налози намењени и броју налога у табели (број налога се може утврдити отварањем фајла и пребројавањем редова после заглавља).

Напомињемо да су упутства доступна на адреси https://rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php
Упутства ће најкасније у току понедељка 23.03. бити проширена корацима за формирање одељења у којима касније може да се организује настава.

Напомињемо и да коришћење ове платформе није обавезујуће, али се од школа у ванредном стању очекује да користе неку од платформи које су прилагођене образовању и омогућавају удаљено одржавање наставног процеса (школе које користе неку од платформи погодних за размену порука у групама могу и даље да користе исту платформу за потребе организовања, али се препоручује и коришћење неког напреднијег алата попут наведено). Коришћење платформе је потпуно бесплатно и за наставнике и за ученике.

Напомињемо да је све креирано у складу са подацима које је овлашћено лице школе унело у информациони систем Доситеј, те да је одговорно лице школе одговорно за све евентуалне недостатке. Како би се покушали отклонити евентуални недостаци, Министарство ће уложити додатне напоре у складу са расположивим капацитетима, све у циљу превазилажења евентуално уочених недостатака.

У случају да утврдите да школи недостају налози, молимо Вас да податке о томе обједините у једну табелу и пошаљете пошаљете у одговору на ову поруку.

Табелу именовати бројем после ИД у наслову ове поруке. У табели треба да постоје 3 листа (Sheet1, Sheet2 i Sheet3):
- за недостајуће наставничке налоге послати име и презиме наставника (Sheet1, колона име и колона презиме)
- за недостајуће ученичке налоге навести назив фајла и број налога који недостају (Sheet2, колона са називом фајла одељења и број недостајућих налога)

- за недостајућа одељења навести: (Sheet3, једна колона са по једним редом за свако одељење које није добило налоге)
 - r<razred>os за основне школе
 - r<razred>gim за гимназије
 - r<rayred>ss за средње стручне школе
 - rkombinovano за комбинована одељења
Додатни налози ће бити креирани и достављани у складу са расположивим техничким и људским капацитетима.

Срдачан поздрав,
МПНТР

 

Прочитај

ОБАВЕШТЕЊЕ

Датум: 19. Mart 2020 15:40 Категорија: Новости

Поштовани директори, поштовани наставници,
 
Надам се да сте се сви  детаљно упознали са садржајем смерница за организацију учења на даљину које смо послали 16.03. и 18.03., као и са прилозима које смо Вам проследили.
То не значи да  не треба да предлажете и другачија решења за планирање наставе на даљину. Све што осмислите и предложите, а од тога имају користи ученици, биће прихваћено. Оно што је нама потребно, то је  минимум релевантних података за праћење.
За сада треба да нам достављате само недељне оперативне планове, а извештај (у прилогу) служи да прикупимо податке о иницијалном стању о новим условима учења на даљину.
То значи да не треба да достављате извештаје недељно (ове у прилогу дописа), већ само ако се промени стање у школи, онда ћете нам послати промене, односно до каквих је промена дошло.
 
Просветни саветници су спремни за пружање саветодавне помоћи око приступа у комуницирању са ученицима и у праћењу напредовања, тако да  у сваком тренутку рачунате на нас и наше стручно знање.
 
 Вама, Вашим породицама и ученицима желимо свако добро.
 Зоран Асковић, руководилац ШУ Крушевац

Прочитај





Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај