Новости

Конкурс МОСТ

Датум: 01. Jun 2020 14:26 Категорија: Новости

Записник
о извршеном жирирању  Ликовно-литерарног конкурса ,,Мост,,
 
 
Сачињен дана 26.05.2020. године у просторијама Општинске библиотеке. Комисију сачињавају

  1. Горан Ћеличанин, председник комисије
  2. Зоран Анђелковић, члан
  3. Ненад Петровић, члан
Комисија константује да су пристигли радови од О.Ш ,,Јован Курсула,, из Варварина и  О.Ш ,,Драги Макић'' Бошњане.
Комисија константује да је у категорији од првог до четвртог разреда пристигло укупно 33 радова, у категорији од петог до осмог разреда пристигло је укупно 56 рада и сви су из
У категорији од првог до четвртог разреда (најбољи по местима)
1.Богдан Крстић II2 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин учитељица Снежа Јосић
   Матеја Богдановић II2  О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин учитељица Снежа Јосић
2. Виктор Лазаревић II2 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин учитељица Снежа Јосић
   Теодор Јелић II2 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин учитељица Снежа Јосић
3. Нађа Пајић  О.Ш ,,Драги Макић'' Бошњане учитељица Слађана Вељковић
    Емилија Јовановић II1  О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин Данијела Мишковић
У категорији од петог до осмог разреда (најбољи по местима)
  1. Теодора Миљковић VI3 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић
        Ђурђина Ђорђевић V3 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић
  1. Сергеј Јаковљевић V2 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић
        Ева Срећковић VII2 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић
  1. Наталија Сврзић  V2 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић
        Вања Петровић V1 О.Ш ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић
 
Похваљени радови за узраст од првог до четвртог разреда су: Вељко Стаменковић  II2 ОШ ,,Јован КУрсула Варварин учитељица Снежа Јосић, Андреј Андонов II2 ОШ ,,Јован КУрсула Варварин учитељица Снежа Јосић.
Похваљени радови за узраст од петог до осмог разреда су:  Маша Спасојевић VI2 ОШ ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић, Марта Маринковић Спасојевић VI1 ОШ ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Маријана Весић.
 
На литерарном конкурсу пристигло је 17 радова.
У категорији од првог до четвртог разреда (најбољи по местима)
  1. Анастасија Радосављевић IV разред ОШ ,,Драги Макић'' Бошњане учитељица Слађана Вељковић и
       Стефан Малезић IV разред ОШ ,,Драги Макић'' Бошњане учитељица Слађана Вељковић
 
 
 
У категорији од петог до осмог разреда (најбољи по местима)
  1. Вања Петровић V1 ОШ ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Слађана Павловић
  2. Ђурђина Ђорђевић V3 ОШ ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Лидија Илић   
  3. Емилија Филиповић V3 ОШ ,,Јован Курсула'' Варварин наставник Лидија Илић
 
 
 
Директор Општинске библиотеке
Варварин
___________________________
Горан Ћеличанин

Прочитај

ЗАВРШНИ ИСПИТ

Датум: 01. Jun 2020 14:19 Категорија: Новости

СТРУЧНО УПУТСТВО И КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ: 

Прочитај

Dodatno tumacenje/ocenjivanje ucenika

Датум: 20. Maj 2020 14:23 Категорија: Новости

Dodatno tumacenje/ocenjivanje ucenika 

Прочитај

Молба за помоћ Софији Маркуљевић

Датум: 15. Maj 2020 13:33 Категорија: Новости

Поштовани,
Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава апел породице и и иницијативу за пружање подршке једанаестомесечнoj беби Софији (Стефан) Маркуљевић која болује од спиналне мишићне атрофије (СМА) тип I – генске, ретке али прогресивне и смртоносне неуромишићне болести. Ген који Софији недостаје задужен за производњу функционалних протеина у организму који има улогу у изградњи свих органа у телу. Деца са овом дијагнозом живе највише две године, а болест се манифестује прогресивном атрофијом мишића и губитном основних животних  функција као што су ходање, варење, гутање и дисање. Ни поред терапије коју добија, Софија са својих једанаест месеци не може потпуно да држи главицу , да је одигне , не може да пузи и да седи, нити да се окрене на страну самостално, а ни да подигне ногице.
Једина шанса за Софију је  хитно лечење у иностранству. Лек Золгенсма, који је Софији неопходан је једини генски лек који циљано делује на узрок ове болести и чија је примена једнократна.
Под покровитељством  фондације Буди хуман покренута је хуманитарна  акција прикупљања средстава за лек , нажалост временски ограничена, јер терапија која је Софији неопходна, може се  примити најкасније до навршене 2 године. Лек је произвела америчка компанија Avexis ( сада у власништву Швајцарске комапаније Novartis) а цена лека је невероватних 2,1 милион долара! Такође, трошкови самог лечења у иностранству износе 300 000 долара.
Имајући у виду тешку ситуацију у којој се цео свет налази , али свесни да је спинална мишићна атрофија изузетно прогресивна болест и да је сваки дан битан, приморани смо да све људе добре воље замолимо за помоћ, како бисмо покушали да сакупимо ову и више него  велику суму новца за Софијино лечење.
У наставку се налази линк за Софијин налог на сајту фондације Буди хуман:
https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/797/sofija-markuljevic
Изузетно би нам значило када бисте поделили апел за помоћ, како би се што више људи упознало са Софијином ситуацијом и укључило се  у  акцији за Софијин живот и први корак.
Хвала унапред за сваки вид помоћи.
С поштовањем,
Породица Маркуљевић


Прочитај

Krv život znači literarni radovi V do VIII razreda OŠ

Датум: 13. Maj 2020 16:43 Категорија: Новости

Danas, a u okviru Nedelje Crvenog krsta objavljujemo literarne radove starijih razreda osnovne škole koji su pristigli na temu “Krv život znači”. Uprkos specifičnim uslovima koji su pretili da se konkurs ne realizuje, naši saradnici iz škola, roditelji, a pre svega naši mladi autori su ipak razmišljali o davalaštvu krvi i ponešto nam i napisali. Nove generacije davalaca stasavaju, pročitajte šta oni misle, iako su još mladi da daju krv! Iz 9 sredina u Srbiji pristiglo je 27 radova, iz ukupno 18 škola, i evo kojih: Literarni radovi 5-8 OŠ OŠ “ Rajak Pavićević” Bajina Bašta OŠ “Rade Miljković” Jagodina OŠ „Boško Đuričić“ Jagodina OŠ “Isidor Bajić” Kula OŠ “Bubanjski heroji” Niš OŠ “Dušan Radović” Niš OŠ “Prva vojvođanska brigada” Novi Sad OŠ “Miodra Čajetinac Čajka” Trstenik OŠ “Rade Dodić” Trstenik OŠ “Ljubivoje Bajić” Trstenik OŠ “Dobrica Ćosić” Trstenik OŠ “Jovan Kursula” Varvarin OŠ “1. Maj” Vranje OŠ” Branislav Nušić” Vranje OŠ “Petar Kočić” Žitište OŠ “Nikola Tesla” Žitište.
Četvoro učenika naše škole dobilo je nagrade:
Emilija Filipović 5/3,
Anja Stefanović 5/3,
Tamara Miljković 5/3,
David Jakovljević 6/2.

Прочитај

Организација рада од 1 јуна

Датум: 13. Maj 2020 13:10 Категорија: Новости

Допис Министра просвете: 

Прочитај

Besplatni udžbenici

Датум: 09. Maj 2020 18:09 Категорија: Новости

Na osnovu člana 10. stav 1. Zakona o udžbenicima („Službeni glasnik RS”, broj 27/18) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 – ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – US, 72/12, 7/14 – US, 44/14 i 30/18 – dr. zakon),
Vlada donosi
ODLUKU
o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2020/2021. godinu
1. Utvrđuje se nivo i vrsta obrazovanja, razred i predmet za koji će se finansirati nabavka udžbenika za školsku 2020/2021. godinu za učenike osnovnih škola, i to učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoce novčane socijalne pomoći), učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu i učenike koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i za učenike osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, i to:
1) u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;
2) u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.
Predmet nabavke iz stava 1. ove tačke su udžbenici i druga nastavna sredstva koje će škole koristiti u nastavi u školskoj 2020/2021. godini.
Pravo na dodelu udžbenika iz stava 1. ove tačke ostvaruju učenici iz porodica korisnika novčane socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji se u svojim školama prijave za dodelu besplatnih udžbenika.
2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.
05 broj 451-3613/2020
U Beogradu, 7. maja 2020. godine
Vlada
Predsednik,
Ana Brnabić, s.r.

Прочитај

Наставне суботе

Датум: 06. Maj 2020 10:18 Категорија: Новости

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као надлежно министарство за образовање и васпитање је од тренутка од када је Влада Републике Србије одлучила да се, због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави непосредни образовно-васпитни рад у основним и средњим школама на територији Републике Србије, организовала учење путем наставе на даљину и на тај начин остварила континуитет у раду.
Паралелно са наведеним часовима од 16.03.2020. године наставници у школама реализовали су учење путем наставе на даљину и на основу својих оперативних планова.
У месецу мају, поред рада, у току радне недеље, предвиђен је рад и кроз две наставне суботе, 9. и 23.05.2020. године.
Распоред часова за те дане одређује школа, имајући у виду реализовану наставу до сада, у складу са годишњим планом рада и узимајући у обзир равномерно распоређене дане у седмици.  
С поштовањем,
 
Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Сектор за предшколско и основно образовање и васпитање

Прочитај

Kонкурси ,,Мост" и ,,Курсула мегданџија"

Датум: 04. Maj 2020 12:29 Категорија: Новости

И ове године традиционално Општинска библиотека Варварин расписује конкурсе (овог пута истовремено) ,,Мост,, и ,,Курсула мегданџија,, пропозиције и категорије остају исте као и до сада. Рок за учешће на тему ,,Мост,, је 15.мај, а на тему ,,Курсула мегданџија,, је 1. јун.
Због опште познате ситуације термини отварања изложби и доделе награда за ове конкурсе биће накнадно одређени о чему ћете бити благовремено обавештени.

ЛИТЕРАРНО-ЛИКОВНИ КОНКУРС НА ТЕМУ „КУРСУЛА МЕГДАНЏИЈА“:  

ЛИТЕРАРНО-ЛИКОВНИ КОНКУРС НА ТЕМУ „МОСТ“: 

 

Прочитај

DECA SRBIJE KINI - ,,HVALA VAM ZA VAŠE VELIKO SRCE!”

Датум: 27. April 2020 19:07 Категорија: НовостиDragi naši prijatelji,
U  trenutku velike pandemije virusa korona, našoj zemlji se kao pravi i iskreni prijatelj našla u nevolji Narodna republika Kina!
U želji da im se zahvalimo za sve što su učinili za nas, pokrećemo Veliki Elektronski Konkurs u oblasti fotografije, likovnog i literarnog stvaralaštva na temu:

DECA SRBIJE KINI - ,,HVALA VAM ZA VAŠE VELIKO SRCE!”

Molimo Vas da Vi, Vaše kolege prosvetni radnici i učenici uzmete učešće u konkursu i pošaljete nam što više radova! Više detalja o konkursu možete naći u prilogu ili na linkovima: 
http://dest.rs/elektronski-konkurs/,  https://www.facebook.com/DestTravelAgency/ 
 Plakat konkursa:


Прочитај

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај