Вест

Безбедност на интернету

Датум: 17. April 2019 15:06 Категорија: Новости

02.04.2019.године у Основној Школи „Јован Курсула“ одржано је предавање на тему „Безбедност на интернету“ у организацији Фондације Тијана Јурић, а на иницијативу Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања. Одржана су два једночасовна предавања за ученике осмог разреда и њихове родитеље и просветне раднике. Присуствовали су и представници удружења „Сејачи среће“. Циљ предавања био је да се подигне свест како деце тако и одраслих о злоупотреби Интернета, његовој употреби за различите врсте превара и обмана, подстицања расне и националне мржње , ширења лажи и неприхватљивих ставова и садржаја. Уместо теориског излагања кроз конкретне примере, животне приче тинејџера Игор Јурић је успео да децу „увуче“ у причу и упозна их са последицама ризичног понашања на друштвеним мрежама, ко су виртуeлни предатори попут педофила, трговаца људима, уцењивача и других врста насилника , како их на време препознати, коме се обратити и затражити помоћ. Због недовољне информисаности или уверења да живети у малом месту, где се сви познају, значи бити и безбедан, Игор је родитељима открио највећу заблуду. Већина предатора ствара однос међусобне блискости и поверења, све до тренутка док не сакупе довољно информација како би их касније злоупотребили. Ускратити детету приступ интернету верујући да ће га тако заштитити није могуће а није ни пожељно. Решење је једино створити добру комуникацију с дететом и развијати поверење. Слушати овакве приче значи дати део себе. Многи не могу или неће да их слушају. Најчешће волимо да мислимо да нас неко са стране све време вуче у пропаст. Али , ако поштено анализирамо своје помисли и жеље, видећемо да потпуно свесно срљамо у преступе. С обе стране –како од оних који руководе, тако и од стране руководећих, треба да постоји пажљив и опрезан међусобни однос, одсуство прекомерне захтевности , покривање немоћи и грешака другог, егоизам. Шаблонске методе нипошто неће донети плод. Формално , на папиру , решавање случајева насиља не значи ништа. Свако дете је најдубља тајна и апсолутно непоновљива судбина, свако има свој посебан пут, за свакога је потребан његов и само његов кључ. На крају предавања учесници су добили публикацију „Виртуелне удице“ и плакат „Нестали не смеју бити невидљиви“. 
Слике: ЛИНК

Прочитај

Чеп за хендикеп

Датум: 08. April 2019 14:56 Категорија: Новости

У оквиру акције "Чеп за хендикеп" наши ученици прикупили су 6 џакова чепова за флаше. 


Удружење „Чеп за хендикеп“ представља изворну „грассроотс“ грађанску иницијативу која је настала као друштвена реакција на неповољну законску регулативу у Србији, која предвиђа замену ортопедских помагала у веома дугим, а понекад и нехуманим роковима (3-8 година у односу на врсту инвалидитета). Наша акција која траје од септембра 2012.године, функционише тако што грађани добровољно прикупљају чепове са пластичних флаша, које затим прикупљамо и продајемо компанијама које се баве рециклажом тврде пластике. За добијени новац купујемо особама са инвалидитетом нова или половна ортопедска помагала. На основу приспелих пријава, и након процене наше стручне комисије коју чини тим лекара специјалиста, купујемо адекватна ортопедска помагала. Мисија удружења је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом и залагање за остваривање пуног потенцијала сваке особе са инвалидитетом уз коришћење расположивих ресурса у заједници. Без учешћа у акцији прикупљања чепова више од око 650 предшколских установа, око 800 основних школа, 220 средњих школа, министарстава, амбасада, преко 580 друштвено одговорних компанија и предузетника из целе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, не бисмо у периоду од 5 година успели да купимо 78 ортопедских помагала, и да рециклирамо око 120 тона чепова годишње Цена једног килограма чепове је око 0,25€ Својим активностима делујемо на промену друштвене свести и одговорности, како према животној средини, тако и према особама са инвалидитетом. Кроз искуства у раду, настојимо да унапредимо услуге, како би особе са инвалидитетом биле у прилици да из употребу адекватнх ортопедских помагала остваре свој пун потенцијал . извор: https://cepzahendikep.org

Прочитај

Промена смене

Датум: 29. Mart 2019 16:59 Категорија: Новости

ОШ „Јован Курсула“ Варварин обавештава ученике да  01,04,2019. године долази до промене смене :
• ученици од 1 до 4 разреда полазе од 08:00 часова
• ученици од 5 до 8 разреда полазе од 12:30 часова 

Прочитај

Државно првенство у пливању

Датум: 26. Mart 2019 12:51 Категорија: Новости

На Државном првенству у пливању одржаног 23.03.2019. године ученица 4/1 разреда Татјана Живадиновић остварила је следеће резултате:
400м краул 6 место,
200м краул 15 место,
100м краул 25 место.

Прочитај

Упис првака у школској 2019/20. години

Датум: 26. Mart 2019 11:59 Категорија: Новости

Упис првака у школској 2019/20. години
Основне школе „Јован Курсула“,
Варварин
ПOШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!
 
Обавештавамо Вас да упис нове генерације првака у Основну школу “Јован Курсула” , за школску 2019/2020. годину, почиње 01. априла 2019. године
Полазак у први разред је обавезан за сву децу рођену у периоду од 01.03.2012. до 28.02.2013. године, односно за сву децу која ће до почетка школске године имати најмање 6,5 а највише 7,5 година.
Такође, након провере спремности за полазак у школу, у први разред се може уписати и дете које има од шест до шест и по година, односно деца рођена од 01.03. до 01.09.2013.год.
ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА УПИС:
-          Потврда лекара о здравственом стању детета
-          Уверење предшколске установе о завршеном предшколском програму
-          Извод из матичне књиге рођених (може Школа прибавити на основу сагласности родитеља) и
-          Пријава пребивалишта детета (може Школа прибавити на основу сагласности родитеља)
Потребно је да родитељи, приликом уписа, попуне и 
                                        ПРИЈАВУ ЗА УПИС ДЕТЕТА У ПРВИ РАЗРЕД
коју могу преузети на следећем линку: ПРИЈАВА или добити лично у школи (у случају да немате инсталиран MS OFFICE пакет преузмите у PDF формату: ПРИЈАВА PDF формат .
Попуњавањем пријаве за упис детета у први разред родитељи се могу сагласити да Школа, уместо њих, прибави извод из матичне рођених и пријаву о пребивалишту детета.
Уписивање деце може се обавити сваког радног дана, код секретара школе, од 8:00 – 13:00 часова, у Варварину, улица Светог Саве бр. 6.
За сва питања и дилеме, можете нас позвати на телефон 037/788-339  или писати на: skolavarvarin@gmail.com 
                                                   ДОБРО НАМ ДОШЛИ ДРАГИ ПРВАЦИ!

Прочитај

Пројектна настава

Датум: 26. Mart 2019 11:38 Категорија: Новости

Учитељица 1/2 Снежана Јосић 

ТЕМА: "ЛИЧНЕ КАРТЕ ЖИВОТИЊА"

Ученици првог разреда су заинтересовани за тему о животињама уводном игрицом. Реализована је игра пантомиме (имитирање животиња), као и игра препознавања оглашавања животиња. 
Након игре, разговарано је са ученицима о томе која им је омиљена животиња и зашто. Ученици су добили задатак, да за недељу дана у раде личну карту животиње по датом обрасцу. Образац је требало попунити, а информације потражити на интернету, уз помоћ родитеља.
На часу Ликовне колтуре, израђене су маске животиња.
Организована је посета ветеринарској станици. О животињама и њиховом лечењуговорио је ветеринар. Причао је о домаћим животињама које се гаје у нашем крају. Навео је и дивље животиње које живе у нашој околини. Говорио је о болестима које су честе и како се лече. Поделио је деци флајере о превенцији беснила код дивљих животиња.
Потом, ученици су имали задатак да извуку слике животиња са интернета (уз помоћ родитеља). На папир су залепили слику. Сазнали су где та животиња живи и чиме се храни. Направили су краћу презентацију. Прочитане су одговарајуће басне ("Две козе", "Два јарца", "Вук и јагње", "Гавран и лисица"...).
На крају, игране се игре у којима су актери у улози животиње: "Вук и јагње" и "Иде маца око тебе".
-Презентовање пројеката:
Изложба личних карата животиња, излагање ученика. Презентовање је реализовано родитељима ученика.
-Продукт: Личне карте животиња. 

Прочитај

Сајам образовања у Крушевцу

Датум: 19. Mart 2019 12:12 Категорија: Новости

На сајму образовања у Крушевцу наши ученици су упознати са свим средњим школама из Расинског округа и будућим занимањима. Презентацију коју су урадили наши ученици (Стефан Богдановић, Николина Живановић и Стефан Јосифов)  погледајте на следећем линку:
                    

Прочитај

1 место хармоника

Датум: 11. Mart 2019 14:06 Категорија: Новости

Дарко Миладиновић ученик 3/2 освојио је 1 место на школском такмичењу одржаном 10.03.2019. године у Музичкој школи Стеван Христић Крушевац у категорији хармоника.


Прочитај

3 место у каратеу

Датум: 11. Mart 2019 14:02 Категорија: Новости

Христина Богдановић ученица 3/2 разреда освојила је 3 место - категорија ката на такмичењу одржаном у Чачку 10.03.2019. године 


Прочитај

3 медаље у пливању

Датум: 11. Mart 2019 13:30 Категорија: Новости

Наша ученица 4/1 Татјана Живадиновић на "Копер -купу" (Copper cup) у Бору 09.03.2019. године освојила је следеће награде:

50 м краул сребро

50 м делфин сребро

100 м краул ЗЛАТООООО.


Прочитај

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај