Откриће века: Душа постоји!

Датум: 01. Novembar 2012 08:54 Категорија: Новости

 

Стјуарт Хамероф и сер Роџер Пенроуз дошли до закључка да се душа налази у мозгу, који напушта након смрти човека и остаје да живи у универзуму



ФИНИКС - Велики корак за науку.
Признати научници квантне физике успели су да дају одговор на питање које је мучило све религије и бројне филозофе: да ли постоји људска душа? Амерички доктор Стјуарт Хамероф и британски психијатар сер Роџер Пенроуз научно су доказали да она заиста постоји.

Мозак као рачунар

Два стручњака су аутори нове квантне теорије свести, према којој се наше душе налазе у специфичним структурама названим микротубуле или микроцевчице, смештене у ћелијама мозга, а одатле након смрти могу да изађу и наставе да постоје у универзуму.

Доктор Хамероф са универзитета у Аризони и Пенроуз радили су на тој теорији од 1996, кад су кренули од идеје да је мозак биолошки компјутер, састављен од готово 100 милијарди неурона, односно нервних ћелија, и специјалних, такозваних аксоналних варница и синаптичких веза, које се понашају као информационе рачунарске мреже. Они су желели да докажу да је наше свесно искуство резултат процеса који се одвија у микроцевчицама, што су назвали оркестрирана објективна редукција (Орцх-ОР).

Клиничка смрт је кључ

Стручњаци су изучавали случајеве људи који су доживели клиничку смрт. Њихове микроцевчице из ћелија мозга губиле су квантне податке, али информације у њима нису биле уништене. Тиме су Хамероф и Пенроуз потврдили да душа не умире, већ одлази негде у универзум.

- Уколико након клиничке смрти лекари успеју да оживе пацијента, све квантне информације враћају се у микроцевчице, а особа која је била на самој ивици живота тврди да има осећај као да је замало умрла. Тако је могуће да, када особа заиста умре, његове квантне информације потпуно напуштају тело у виду душе и настављају да постоје у вантелесном облику негде у универзуму - објаснио је доктор Хамероф.

 

Душа у оку

Многи научници годинама су покушавали да дођу до теорије којом би се могло објаснити постојање људске душе и открити где се она заиста налази. Тако су психолози са Универзитета Јејл тврдили да је она смештена у људском оку или око очију. Они су спровели истраживање у којем су великом броју волонтера приказивали фотографије ликова из цртаних филмова, а на свакој слици налазио се мали објекат на различитим позицијама на телу (близу главе, торза или ногу), али увек на истој раздаљини. 

Хипотеза научника била је да ће људи доживети објекте ближим ако се налазе код душе. Већина је издвојила фотографије на којима је објекат био код очију, па су истраживачи закључили да се код чула вида, а не у мозгу, налази душа.

извор 
http://www.kurir-info.rs/otkrice-veka-dusa-postoji-clanak-488035



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај