Час Српског језика одељења 4/2

Датум: 29. Novembar 2017 13:17 Категорија: Новости

Час Српског језика одељења 4/2 22.11.2017. године реализован је као амбијентална настава у Народном музеју у Крушевцу. У амбијенту Лазаревог града обрађен је текст Светлане Велмар - Јанковић "Стефаново дрво".
Обради текста предходила је посета музеју и путовање кроз време. Кустос музеја је уз одговарајућу макету и експонате , детаљно објаснио како је некада Лазарев град изгледао. Објаснио је функцију сваког објекта у то време. Потом је било речи о Моравској Србији и цару Лазару као владару. Ученици су видели карту Моравске Србије и грб Хребељановића. Сликовито предавање је употпунила фреска на којој је приказан Цар Лазар и Књегиња Милица са синовима Стефаном и Вуком, као дечацима. Видели су реплику хаљине цара Лазара, као и оригиналан накит из тог периода. Затим је следило детаљно упознавање Косовске битке уз мноштво сликовитих детаља. 
На крају путовања кроз време видели су фреску из манастира Манасије на којој је приказан Стефан, син цара Лазара, као владар деспот Стефан Лазаревић. После упознавања историје нашег краја приступило се обради текста "Стефаново дрво" Светлане  Велмар - Јанковић у сали народног музеја. Ово је прича о томе како је Стефан упознао своје дрво. Догађа се у граду Крушевцу, пре много година. Стефан је син кнеза Лазара, у народу познатог као цар Лазар и књегиња Милица.
Час је реализован кроз групни рад ученика. Групе су извештавале у предивном амбијенту у Народног музеја.
Кроз народне пословице истакли су поруке приче. На крају, обишли смо остатке грађевина из тог времена и цркву Лазарицу.
У Варварин и у школско двориште вратили смо се пуни утисака и даље се у мислима дружећи са царем Лазаром и његовим сином Стефаном.



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај