Титан - најбржи суперкомпјутер на свету

ТЕЦХ,09:49, 03.11.2012.
Аутор: Агенција ТАЊУГ
Титанов максимум је 20 петафлопса - 20 квадрилиона калкулација у секунди - са 299.008 процесора (ЦПУ) и 18.688 графичких јединица (ГПУ) он ће омогућити научна открића у рекордном времену.
РИЏ, Тенеси - После видљивог заостатка за Азијом и Европом у великој информатичкој трци у којој се успех мери "флопсима", Сједињене Државе су на високо-технолошкој олимпијади узвратиле ударац и створиле Титана: најбржи могући суперкомпјутер на свету.
Нови информатички џин, израђен у Оук Риџ Националној Лабораторији Америчке агенције за енергију (ДОЕ) у Тенесију, који је представљен почетком недеље, биће десет пута бржи и пет пута енергетски ефикаснији од свог претходника Јагуара.Теоретски, Титанов максимум је 20 петафлопса - 20 квадрилиона калкулација у секунди - са 299.008 процесора (ЦПУ) и 18.688 графичких јединица (ГПУ) он ће омогућити научна открића у рекордном времену.
Сликовито речено, максимална брзина његових рачунарских операција одговарала би ситуацији у којој би "седам милијарди људи на планети изводило три милиона калкулација у секунди", кажу у лабораторији.
Титанов претходник Јагуар - који је развијен у Сијетлу - био је најбржи суперкомпјутер у јуну 2010, мада га је пар месеци касније надмашио кинески Тианхе-1А.Титан има меморију од више од 700 терабајта и постићи ће вишу енергетску ефикасност од Јагуара захваљујући иновативној комбинацији централних и графичких процесора, пишу светски медији.
Енергетска ограничења дуго су била препрека за рушење светских рекорда у великој информатичкој трци. Јагуарових 2,3 петафлопса трошило је седам мегавата енергије - довољно за снабдевање једног малог града струјом.Са седам милиона долара годишње, Јагуаров рачун за струју није био занемарљив.
Титан - суштински унапређена верзија Јагуара смештен у истих 200 боксова попут неке свлачионице - достићи ће скоро десет пута већу брзину уз оквирно трошење девет мегавата струје.
То чини Титан приближно пет пута енергетски ефикаснијим од његовог претходника.Из жеље да потисну кинеске и друге међународне конкуренте, Американци су унапређивали Титанов развој, мада ће од њега као отвореног научног система корист бити глобална.
"Америчка конкурентност на овом пољу је веома важна како са становишта глобалне, тако и националне безбедности, каже Џефри Николс, један од директора лабораторије ОРНЛ у интервјуу за "ПЦ-ворлд" и додаје да конкурентност на пољу високе технологије може да делује само позитивно и донесе научна решења.
Ако се има у виду велика брзина технолошког развоја, Титана ће неминовно са шампионског трона на којем се тренутно налази, ускоро збацити млађи компјутерски дивови.Зато у америчкој агенцији за енергетику већ сада планирају да до 2016. године направе Титановог наследника чија ће брзина бити десет пута већа, што значи да би америчко златно доба суперкомпјутерске надмоћи могло да потраје.
 
Izvor: http://www.kurir-info.rs/titan-najbrzi-superkompjuter-na-svetu-clanak-491751Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај